Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szaporodás

Egy-másfél éves korukban válnak ivaréretté. Szaporodási időszaka októbertől márciusig tart. A tenyésztési próbálkozások tavasz közepétől a végéig a legsikeresebbek. Az esős évszak szimulálása, víz permetezésével szükséges, hogy növeljük a termékenységet. A leghatásosabbnak az tűnik, ha sötétedés után pár órával folyamatos "esőzést" produkálunk. Legjobb csoportokban tenyészteni úgy, hogy pár hím jusson egy nőstényre. Sötétedés után nem sokkal a hímek vokalizálni kezdenek, olykor pár óráig ugatásszerű hangot hallatnak. Az amplexus általában az első pár napon történik, és egy hétig is folytatódhat a tényleges peterakás előtt. Miután kiválasztotta a megfelelő helyet, a nőstény 75-100 zselészerű petét rak, melyet a hím megtermékenyít.

A levelet, melyre a nőstény a petéket rakta érdemes levágni és egy vízzel teli műanyag doboz fölé függeszteni. Az inkubációs hőmérséklet 26-27 fok körü legyen. A peték néhány nap alatt felrepednek és a kis ebihalak a vízbe potyognak. Az ebihalak kopoltyúval lélegeznek, ezért akváriumi légpumbával kell cirkuláltatni a vizet. A teljes átalakulás 60-80 napig tart, addig díszhaleleséggel, vagy összetört tengeri hallal lehet etetni őket.
Az ebihalakat külön kell tartani a felnőttektől, míg elég nagyok nem lesznek, ellenkező esetben kanibalizmus előfordulhat. Miután mind a négy láb kifejlődött, elkezdődik a kisbékává alakulás a farok visszafejlődésével. Az átalakulás folyamán, folyamatosan csökkenteni kell a víz szintjét, és az átalakulás végére, olyan alacsonynak kell lennie, hogy ha a kisbéka leül, a feje kilógjon a vízből. Az átalakulás után a kisbékákat 5 mm-es vitaminozott tücsökkel lehet etetni.