Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Terráriumi tartás

  

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK:

A pirosszemű levelibéka a magazinokban és reklámokban leggyakrabban megjelenő békafajta, világoszöld bőrüknek és rubintvörös szemüknek köszönhetően. Egy kis törődéssel, ezek a rajzfilfigoura-szerű békák jól elvannak, sőt még szaporodnak is fogságban. Sok búvó- és mászóhelyül szolgáló ággal kell ellátni őket. Legjobban 4-5 párból álló csoportban érzik jól magukat. Vadon befogott felnőtteket és tenyésztett kisbékákat is be lehet szerezni. A kicsik gyorsan nőnek, de naponta kell őket etetni. 1-2 éves korukra válnak ivaréretté. A nőstények majdnek kétszer akkorák, mint a hímek.

Agalychnis callidryas

HŐMÉRSÉKLET:  

Nappal: 25-30°C
Éjjel: 20-25°C 

PÁRATARTALOM: 50-80%

TERRÁRIUM:

Békánként kb. 20 liternyi férőhely szükséges. A terrárium magassága legalább 50 cm legyen, hiszen ezek fán élő békák, szeretnek mászni. A terrárium talaja lehet agyag-granulátum vagy falevelek, melyeket hetente-kéthetente kell cserélni.

Mivel ezek a békák nem isznak, hanem a bőrükön keresztül szívják fel a nedvességet, a terráriumban mindenképpen alakítsunk ki egy olyan kis tocsogót, amibe a békák beleülhetnek. A víz mélysége akkora legyen, hogy a béka feje ülő helyzetben a víz fölé érjen.

A megfelelő páratartalom érdekében alakítsunk ki vízesést vagy tocsogókat, illetve szerezzünk be ultrahangos párásítót vagy naponta legalább kétszer permetezzünk desztillált vizet a terráriumba.
Helyezzünk be faágakat, mert éjszaka többnyire ezeken üldögélnek, másznak a békák. Csak vízkultúrás növényeket rakjunk be a terráriumba, hogy elkerüljük az esetleges fertőzéseket. A faágakra erősíthetünk különböző broméliákat, mohákat, Szobai futókát stb.

VILÁGÍTÁS:

A pirosszemű levelibékák nem szeretik az erős világítást. Egy alacsony wattszámú villanykörte megteszi. UVB megvilágítás nem szükséges. Megvilágítási ciklusra van szükségük. Egy programozható időzítő megfelelő a 12 órás nappali és 12 órás éjszakai ciklus kialakításához. Az éjszakai világítás nagyon fontos, hiszen teljes mértékben éjszakai ragadozók.Az esti megvilágításra nem lehet fehér fényű lámpát használni. A békák nem látják a vörös spektrumú fényt, így egy alacsony teljesítményű vörös lámpa megfelelő a békák éjszakai megfigyeléséhez. Sötétedés után leszenek aktívak, és elkezdenek vadászni. A nappalokat egy levél alá vagy a terrárium falára tapadva töltik mozdulatlanul.

TISZTÁNTARTÁS:

A terrárium oldalfalát hetente egyszer meleg vízzel le kell mosni. A legkönnyebb módszer az, hogy amíg a békák alszanak, meleg vízbe áztatott tiszta szivaccsal végigtöröljük a terrárium falait, majd tiszta papírtörlővel szárazra törljük az egészet.

Az ürüléket és a döglött rovarokat mindig azonnal el kell távolítani. Az, hogy milyen gyakran kell cserélni az alréteget, attól függ, hogy mit használunk. A papírból lévőket akkor kell cserélni mikor beszennyeződik. A talaj típusúakat akkor kell cserélni, illetve átmosni, mikor teljes terráriumtisztítást végzel. Egy teljes tisztítás, amikor mindent kiveszünk és letisztítatunk fertőtlenítő-szerrel, és aztán leöblítünk és megszárítunk, 6 havonta egyszer esedékes.    

Agalychnis callidryas